poniedziałek, 26 czerwca 2017

Druga edycja #czytamcopolskie! (zapisy)

Ci z Was, którzy brali w #czytamcopolskie udział rok temu, wiedzą mniej więcej, o co w tej akcji chodziło. Tym, którzy nie są z nią zapoznani, prezentujemy zasady i serdecznie zachęcamy do wzięcia udziału. Im nas więcej, tym lepiej! 

sobota, 24 czerwca 2017

Może ,,kiedyś" powinno nastąpić właśnie teraz? - Maybe Someday (Colleen Hoover)

Tytuł: Maybe Someday 

Cykl:

Autor: Colleen Hoover

Liczba stron: 440

Wydawnictwo: Otwarte

Rok wydania: 2015

Kategoria: romans

Ocena:★★★★★☆☆☆☆☆ (średnia)

  Po przeczytaniu Hopeless i dokładnym przeanalizowaniu sobie w głowie wszystkich ,,za" i ,,przeciw", stwierdziłam, że będę unikać Colleen Hoover jak ognia. Wiem, że na moim blogu widnieje jak najbardziej pozytywna recenzja tej książki, ale chyba upadłam na głowę ją tam wstawiając. Nie, nie podobało mi się. Krzysiek jednak (pozdrawiamy Krzyśka) stwierdził, że muszę zapoznać się z Maybe Someday. Że jest leciutkie i że może przekonać mnie do Hoover. Jak wyszło? Cóż. 

wtorek, 20 czerwca 2017

Polscy autorzy sami kopią sobie grób?

  W tamtym roku przeprowadzałam akcję o nazwie #czytamcopolskie, możliwe, że niektórzy z Was ją pamiętają. Zapytałam ludzi na BookAThonie, co odstrasza ich (lub ogólnie czytelników) od naszych rodzimych autorów. Dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy i przy okazji odkryłam, że wiele, naprawdę wiele osób w ogóle nie dotyka powieści, które wyszły spod pióra polskich pisarzy.

czwartek, 15 czerwca 2017

Oceniłam książkę po pozorach? - Diabolika (S.J. Kincaid) [BT]

Tytuł: Diabolika
  
Cykl: Diabolika (tom 1)

Autor: S.J. Kincaid

Liczba stron: 412

Wydawnictwo: Otwarte

Rok wydania: 2017

Kategoria: literatura młodzieżowa

Ocena: ★★★☆☆☆☆☆☆☆ (słaba)

środa, 31 maja 2017

LEPSZY NIŻ NIETYKALNI? - JUTRO BĘDZIEMY SZCZĘŚLIWI (RECENZJA)

Tytuł: Jutro będziemy szczęśliwi

Tytuł oryginalny: Demain tout commence

Czas trwania: 118 minut

Premiera: 19.05.2017 (Polska)

Produkcja: Francja

Reżyseria: Hugo Gelin 

Obsada: Omar Sy, Clemence Poesy, Antoine Betrand

Ocena: ★★★★★★★★★★ (doskonały)

sobota, 27 maja 2017

Czas podbić jej serce! - Podbój (Elle Kennedy)

Tytuł: Podbój

Cykl: Off-Campus (tom 3)

Autor: Elle Kennedy

Liczba stron: 448

Wydawnictwo: Zysk i S-ka

Rok wydania: 2017

Kategoria: romans, literatura obyczajowa

Ocena: ★★★★★★★★☆☆ (bardzo dobra)

czwartek, 11 maja 2017

Święty Mikołaj w maju?

Uwaga! W tym momencie rozładuję napięcie, panujące w Waszych umysłach od momentu, w którym przeczytaliście tytuł posta. Nie no, zdaję sobie sprawę, że nie wierzycie w Mikołaja, który pojawia się dwa razy do roku. Rozwieję również Wasze wątpliwości – nie, to nie brodacz w czerwonym płaszczu ponownie przybył w te strony. To Wydawnictwo IUVI z niesamowitymi premierami! 

poniedziałek, 8 maja 2017

Jeden błąd może zrujnować wszystko. - Błąd (Elle Kennedy)

Tytuł: Błąd

Cykl: Off-Campus (tom 2)

Autor: Elle Kennedy

Liczba stron: 376

Wydawnictwo: Zysk i S-ka

Rok wydania: 2016

Kategoria: romans, literatura obyczajowa

Ocena: ★★★★★★★★☆☆ (bardzo dobra)

piątek, 5 maja 2017

Czy życie bez połowy serca naprawdę jest niemożliwe? - Gus (Kim Holden)

Tytuł: Gus

Cykl: Promyczek

Autor: Kim Holden

Liczba stron: 500

Wydawnictwo: Filia

Rok wydania: 2016

Kategoria: literatura obyczajowa, romans

Ocena: ★★★★★★★★☆☆ (bardzo dobra)

niedziela, 23 kwietnia 2017

PIERWORODNA - TOSCA LEE (ZAPOWIEDŹ)

Tytuł: Pierworodna 

Cykl: Piętno Krwawej Hrabiny (tom 2)

Autor: Tosca Lee 

Liczba stron: 384

Wydawnictwo: IUVI

Data wydania: 26.04.2017

Kategoria: fantastyka

Uwaga! Pierwsza premiera książki „Pierworodna” odbędzie się w Polsce już 26 kwietnia 2017 r.. Amerykańskie wydanie ukaże się 2 maja 2017 r.

sobota, 15 kwietnia 2017

To tylko jeden, niewinny układ... - Układ (Elle Kennedy)

Tytuł: Układ

Cykl: Off-Campus (tom 1)

Autor: Elle Kenndey

Liczba stron: 464

Wydawnictwo: Zysk i S-ka

Data wydania: 29 lutego 2016

Kategoria: Literatura obczajowa/Romans

Ocena: ★★★★★★★★★☆ (świetna)

  Układy potrafią być różne. Każdy z Was na pewno wie to z własnego doświadczenia. Zawiera się je zwykle wtedy, gdy próbuje się coś osiągnąć. 
Ale nie zawsze prowadzą do czegoś dobrego. 

środa, 12 kwietnia 2017

O tym jak wystawić czyjeś starania na... sprzedaż.

Rysuję odkąd pamiętam. Nie poświęcam temu każdej chwili, nie mam profesjonalnego sprzętu, w większości nawet nie pokazuję swoich prac innym ludziom. Jednak jak każdy rysownik (przepraszam, że tak to nazywam, po prostu nie umiem znaleźć odpowiedniego słowa), nie cierpię, kiedy ktoś robi użytek z prac innych. Sprzedaje je lub rozpowszechnia w taki czy inny sposób.

Rozmawiałam ostatnio z Natalią z Na Tropie, która jest najlepsza na świecie i do której serdecznie Was zapraszam (jej zakładki są najpiękniejsze). Zapytałam, co się dzieje, bo zdanie, które wstawiła na story, na Instagrama, nie wróżyło niczego dobrego. Dowiedziałam się od niej, że pewien ktoś bezczelnie przerysowuje prace innych i wstawia je jako swoje. Nie, nie przytoczę jej profilu z nazwy, nie po to tutaj jestem. 

środa, 5 kwietnia 2017

A co jeśli każdy z nas jest obcym człowiekiem? - Całkiem obcy człowiek (Rebecca Stead)

Tytuł: Całkiem obcy człowiek

Cykl: 


Autor: Rebecca Stead


Liczba stron: 328


Wydawnictwo: IUVI


Data wydania: 15 lutego 2017


Kategoria: literatura młodzieżowa


Ocena: ★★★★★★★★
☆ (bardzo dobra)

niedziela, 19 marca 2017

Nikita powraca z podwójną mocą! - Akuszer bogów (Aneta Jadowska)

Tytuł: Akuszer bogów

Cykl: Cykl o Nikicie (tom 2)


Autor: Aneta Jadowska


Liczba stron: 384


Wydawnictwo: Sine Qua Non


Data wydania: 15 lutego 2017


Kategoria: fantastyka


Ocena: ★★★★★★★★★☆ (świetna)

sobota, 4 marca 2017

MOTYWACJE - MARZEC

No. Super. Brawa dla mnie. No, to się popisałam. Nie było mnie strasznie długo, za co ogromnie Was przepraszam. Rozumiem, niektórych mogą irytować tego typu słowa, ale spróbuję lekko się usprawiedliwić. Mianowicie, brałam udział w Olimpiadzie i przykładałam się do tego stopnia, że czasu dla bloga nawet nie uwzględniałam w swoim planie dnia. I mimo że zostałam laureatką, więc już 30 marca wybieram się na etap ogólnopolski, postanowiłam, że tym razem dam radę wszystko poskładać do tego stopnia, że jeden post na cztery dni będzie minimum. A przynajmniej się postaram! 
Dobra, Izzy, dosyć tego gadania! Jak możecie zauważyć, przyszedł marzec! A to oznacza... *werble* nowe motywacje! 

środa, 15 lutego 2017

Ofiara losu też może mieć swoje 5 minut. - Piasek Raszida (Brandon Sanderson) [PREMIEROWO]

Tytuł: Piasek Raszida

Cykl: Alcatraz kontra bibliotekarze

Autor: Brandon Sanderson

Liczba stron: 312

Wydawnictwo: IUVI

Data wydania: 15 lutego 2017

Kategoria: literatura młodzieżowa

Ocena: ★★★★★★★★★☆ (świetna)

sobota, 11 lutego 2017

MOTYWACJE - LUTY

No i mamy luty. Właściwie już 11 lutego. Tak, wiem, jakoś specjalnie nie spieszyłam się z motywacjami lutego, ale to pewnie dlatego, że zaczęła się szkoła, a tym samym powrót do nawału pracy. Ale cóż, przybywam do Was dzisiaj. 
(Dla przypomnienia - motywacje są wymyślonym przeze mnie cyklem, który ma mi pomóc utrzymać się na nóżkach w roku 2017). 
Co motywuje mnie w lutym?

niedziela, 5 lutego 2017

IUVI ZAPOWIADA

Wielkim krokiem zbliżają się premiery lutego i – powiem Wam w sekrecie – jest czego wyczekiwać! A dlaczego? Czy umiem podać sensowne argumenty za tym, że 15 lutego będzie niesamowitym dniem? A i owszem! Z wielką przyjemnością przedstawiam wam zapowiedzi Wydawnictwa IUVI, które ostatnio nas niezwykle rozpieszcza! 
Naturalnie, recenzje obu książek pojawią się na moim blogu.
Czekacie na którąś z nich?

wtorek, 31 stycznia 2017

Arcydzieło? - Siedem minut po północy (Patrick Ness/Siobhan Dowd)

Tytuł: Siedem minut po północy

Cykl:


Autor: Patrick Ness (na podst. pomysłu Siobhan Dowd)


Liczba stron: 215


Wydawnictwo: Papierowy Księżyc


Rok wydania: 2013


Kategoria: Literatura młodzieżowa


Ocena: ★★★★★★★★ (doskonała)

środa, 25 stycznia 2017

JAK (NIE) ZAWIERAĆ WSPÓŁPRAC?

Wiem, że jest to drugi post z serii rozmyślań w ostatnim czasie, ale nie publikuję ich sama. W momencie, w którym to czytacie, jestem poza zasięgiem, a z kolejną recenzją przybędę dopiero za 3 dni, bo właśnie wtedy (według planów) wrócę do domu ze stolicy (nie obraźcie się, jeśli moja nieobecność jednak się przedłuży).
Przychodzę do Was z przemyśleniami na temat współprac. A konkretniej na temat tego, jak zdecydowanie nie podchodzić do ich kwestii. 

sobota, 21 stycznia 2017

Ukryte Piękno (recenzja filmu)

Tytuł: Ukryte Piękno

Reżyseria: David Frankel

Produkcja: USA, 2016

Czas trwania: 1 godz. 37 min.

Gatunek: Dramat

Scenariusz: Allan Loeb

Obsada: Will Smith. Edward Norton, Kate Winslet i inni

Ocena: ★★★☆ (słaby)

środa, 18 stycznia 2017

JAK PISZEMY RECENZJE?

Pisanie recenzji jest zajęciem czasochłonnym, wyczerpującym, a niekiedy także naprawdę irytującym. Zawsze bawiło mnie to, jak widzą nas inni. Czekajcie, jak to leciało... Ach, tak! Pisanie to czysta przyjemność, wena sama pociąga za nasze palce po klawiaturze, wystarczy oddać się pasji.
I wiecie co? To wcale nie jest prawda. 
Otwieramy Bloggera, ale notka sama się nie napisze. Nic nie pociąga za nasze palce, naprawdę. Każdy z nas odpowiednio przygotowuje się do napisania recenzji, stara się, żeby wszystko wyszło jak najlepiej. 
Słowem podsumowania: Pisanie recenzji nie niesie jedynie przyjemności, mogą nawiedzić nas również problemy. Jak można zminimalizować je do minimum? Cóż, muszę Was zmartwić - nie istnieje jeden, ściśle określony schemat, a jedynie wskazówki, które mogą Wam się przydać. 
Postanowiłam, że nie przedstawię jedynie swojego zdania na temat pisania recenzji, a zapytam również parę blogerek o to, jak piszą recenzje.

sobota, 14 stycznia 2017

Przepis na niesamowitą powieść fantasy! - Piąta Pora Roku (N.K.Jemisin)

Tytuł: Piąta Pora Roku

Cykl: Trylogia Pękniętej Ziemi (tom 1)

Autor: N.K. Jemisin

Liczba stron: 440

Wydawnictwo: Sine Qua Non

Rok wydania: 2016

Kategoria: Fantastyka

Ocena: ★★★★★★★★★☆ (świetna)

niedziela, 1 stycznia 2017

MOTYWACJE - STYCZEŃ

Nadszedł rok 2017.
Ludzie zaczęli snuć wszelkie plany oraz postanowienia na tenże czas (i nie, nie powiem, że to jest złe, bo sama, ku swojemu zdziwieniu, sporządziłam taką listę). Sądzę jednak, że niejednemu z nas będzie trudno takie postanowienia wypełnić.
Właśnie dlatego wpadłam na pomysł, by sporządzić listę motywacji (rzeczy, które umilą mi czas w 2017 i przede wszystkim niezwykle odprężą, co pomoże mi w wykonywaniu postanowień).
Na początku miesiąca będę przedstawiać wam motywacje danego miesiąca. Śmiało możecie z nich korzystać i pisać mi, czy w danym miesiącu macie ochotę na to, na co mam ją ja.