środa, 18 października 2017

Marzenia są po to, by je spełniać. – Franco (Kim Holden)

Tytuł: Franco

Cykl: Promyczek (tom 3)

Autor: Kim Holden

Liczba stron: 320

Wydawnictwo: Filia

Rok wydania: 2017

Kategoria: romans

Ocena: ★★★★★★☆☆ (dobra)

  Książki Kim Holden kupuję w ciemno. Jestem kompletnie zakochana w jej twórczości, bo tylko ona umie pisać o zwykłych ludziach w niezwykły sposób (kiedyś powiedział to pewien bliski memu sercu człowiek i to stwierdzenie od tej pory nie chce mnie opuścić). W każdym razie – jestem ogromną fanką jej książek. Musiałam więc sięgnąć po Franco. Mimo że Promyczek powinien być jednotomówką, każda kolejna historia z tej trylogii jest dla mnie czymś nieziemskim. 

sobota, 14 października 2017

Blogowanie oczami blogera. Jak zostać jednym z nas i dać się zapamiętać?

Hej, cześć i czołem! Tym razem przybywam z postem typowo pogadankowym. Myślę, że będzie on taką maleńką przerwą od recenzji książek, które pojawiają się tu dość regularnie.
I dzisiaj poopowiadam Wam o blogowaniu. Bo możliwe, że są wśród Was osoby, które chcą dołączyć do społeczności, tylko nie wiedzą jak to zrobić i czy w ogóle warto. Podzielę się z Wami kilkoma spostrzeżeniami odnośnie blogowania i powiem co nieco o nim samym z perspektywy tych dwóch lat, które tu spędziłam.

środa, 11 października 2017

Zaskoczenie! – Królowa Cieni (Sarah J. Maas)

Tytuł: Królowa Cieni

Cykl: Szklany Tron (tom 4)

Autor: Sarah J. Maas

Liczba stron: 848

Wydawnictwo: Uroboros

Rok wydania: 2016

Kategoria: fantastyka

Ocena: ★★★★☆☆☆☆☆☆ (ujdzie)

  Och, zaskoczyłam się. Nawet nie macie pojęcia, jak bardzo. A zresztą, zaraz się przekonacie. Tylko błagam, nie zwracajcie uwagi na ,,nieładne słowa", które mogą mi się wymknąć. Ta ocena jest w pełni subiektywna, w końcu przeczytałam tę książkę w dzień.

sobota, 7 października 2017

Najlepsza jak dotąd?! – Dziedzictwo ognia (Sarah J.Maas)

Tytuł: Dziedzictwo Ognia

Cykl: Szklany Tron (tom 3)

Autor: Sarah J. Maas

Liczba stron: 566

Wydawnictwo: Uroboros

Rok wydania: 2015

Kategoria: fantastyka

Ocena: ★★★★★★☆☆☆☆ (niezła)

  Podczas czytania tej serii już nie raz odkryłam w sobie masochistkę. Poddawałam się ogromnej nudzie, która dopadała mnie, kiedy czytałam te pozycje i nie działo się w nich dosłownie nic. Wszyscy, dosłownie wszyscy, je zachwalali, a ja piekielnie się przy nich nudziłam. W pewnych momentach nastawało olśnienie, podczas którego autorka przypominała sobie, że kurczę, chyba trzeba wprowadzić jakąś ciekawą fabułę, bo czytelnik się zanudzi. I te kilkadziesiąt stron było naprawdę niezłe. Szkoda tylko, że wzięły się tak naprawdę znikąd i w połączeniu z tym, co się już wydarzyło, stanowiły niespójną całość. Z niecierpliwością czekałam na moment, w którym Sarah J. Maas pokaże mi, że umie jednak tę fabułę układać, że nie jest to zlepek różnych wydarzeń, które wpadły jej do głowy. Czy Dziedzictwo Ognia mi to zagwarantowało?

środa, 4 października 2017

Zabójczyni powraca jako... Obrończyni? – Korona w mroku (Sarah J. Maas)

Tytuł: Korona w mroku

Cykl: Szklany tron (tom 2)

Autor: Sarah J. Maas

Liczba stron: 495

Wydawnictwo: Uroboros

Rok wydania: 2014

Kategoria: fantastyka

Ocena: ★★★★☆☆☆☆☆☆ (ujdzie)

  Poprzedni tom tej serii był przyjemny, ale nie wypadł w moich oczach zbyt dobrze. Spodziewałam się jednak czegoś przełomowego, co pozwoli mi w końcu wpaść w amok, czy kaca książkowego (zależy jak kto woli to zjawisko nazywać). Mimo wszystko, wyszło jak wyszło, ale postanowiłam, że nie zrażę się przeciętnym początkiem tej historii i sięgnę po drugi tom. Co z tego wyszło?

sobota, 30 września 2017

Kogo chcemy zobaczyć w 7 sezonie OUAT?

To już piąty, a zarazem ostatni, post z Julką z  Reading is my superpower. Premiera sezonu siódmego za pasem. Dziękujemy Wam z całego serca za to, że byliście z nami i chcieliście czytać nasze posty. Aż szkoda pomyśleć, że w sobotę widzimy się przy okazji innego postu. A z Julką mam nadzieję tworzyć jeszcze kiedyś jakieś notki, więc nie obawiajcie się, nie żegnamy się na zawsze!
Dzisiaj chciałabym powiedzieć Wam trochę o postaciach, które chciałabym ujrzeć w siódmym sezonie. Nie wiem, czy dobrze zinterpretuję pytanie, bo przedstawię Wam bohaterów, którzy jeszcze nie pojawili się w tym serialu, a mogliby się pojawić i mam ogromną nadzieję, że tak się stanie.

środa, 27 września 2017

Moja Lady Jane (Konkurs!) [27.09-18.10.2017]

Doskonale wiecie, jak bardzo przypadła mi do gustu historia o lady Jane Grey, która ostatnimi czasy podbiła serca mnóstwa blogerów i booktuberów! Jeśli tego nie wiecie, ogromnie zapraszam Was do przeczytania recenzji, która znajduje się właśnie tutaj

Dzisiaj (dzięki mojej gapowatości) mam dla Was do rozdania jeden egzemplarz tej cudownej powieści. Pomińmy więc moment, w którym jedną książkę dostaję, a potem wygrywam drugą, dokładnie taką samą, bo jestem nieuważnym ślepcem. 

sobota, 23 września 2017

RIP IT OR SHIP IT OUAT TAG!

Kolejny, już przedostatni post, w ramach mojej akcji z Julką z Reading is my superpower. Umilamy Oncers oczekiwanie na kolejny sezon serialu, zachęcamy Was wszystkich do jego obejrzenia, a przede wszystkim, i to chyba najważniejsza, dobrze się bawimy.
Tym razem padło na Rip it or Ship it OUAT Tag. Julka wylosowała mi pięć par, ja wylosowałam pięć par Julce! Muszę przyznać, że zapowiada się ciekawie i nie mogę się doczekać, by zobaczyć efekt końcowy!

środa, 20 września 2017

AKCJA NIEPRZECZYTANE!

Akcję tę stworzyła Sylwia z kanału My Books My Life. Ma ona na celu, jak się pewnie domyślacie, popchnięcie nas do czytania książek, które mamy już na półce i które chcemy przeczytać, ale po prostu nie jest nam z tym po drodze. 
Postanowiłam więc, że przedstawię Wam moją listę wstydu, czyli nieprzeczytane powieści, które jednak mam na półce. Zachęcam Was do napisania takiej notki, bo może być to świetna motywacja, a zarazem kawał dobrej zabawy. 

sobota, 16 września 2017

Kto podbił nasze serca w OUAT?

Kolejny post w ramach akcji z Julką z Reading is my superpower, mającą na celu umilić osobom, oglądającym serial Dawno dawno temu czas oczekiwania na sezon siódmy serialu, zbliżający się wielkimi krokami. Odsyłam Was do poprzednich postów i zapraszam na kolejny, już trzeci z pięciu!
Dzisiaj postanowiłyśmy opowiedzieć Wam trochę o naszych ulubionych postaciach oraz powodach, które sprawiają, że je lubimy.  
Na początku przedstawię Wam moich ulubieńców, a potem, innym kolorem, zaznaczę faworytów Julii!

środa, 13 września 2017

Marvel? Strata? Miłość? – Drugie bicie serca (Tamsyn Murray)

Tytuł: Drugie bicie serca

Cykl:

Autor: Tamsyn Murray

Liczba stron: 405

Wydawnictwo: Zielona Sowa

Rok wydania: 2017

Kategoria: Literatura młodzieżowa

Ocena: ★★★★★★★★★★ (doskonała)

  Moja miłość do Marvela jest nieśmiertelna. Kocham Iron Mana, Kapitana Amerykę, Hawkeye'a, Czarną Wdowę, Thora, Hulka... Jakbym mogła, to poobklejałabym pokój ich zdjęciami, a półki zamieniła w ołtarzyki, wychwalające każdą z tych postaci. Niestety nie mogę. Muszę zadowolić się tą książką i dzisiejszą opinią na jej temat.  

sobota, 9 września 2017

ONCE UPON A TIME BOOK TAG

Przybywam z kolejnym postem w ramach akcji, którą organizuję z Julką z Reading is my Superpower. Akcja ma na celu umilić wszystkim fanom serialu Once Upon A Time oczekiwanie na sezon siódmy, którego premiera jest tuż tuż! Chciałybyśmy również, by jak najwięcej osób przekonało się do tego serialu, bo jest naprawdę świetny!
Czekających na premierę zapraszamy do dołączenia do naszego wydarzenia na Facebooku (klik!), a Was zachęcam do przeczytania tego posta!
Oryginalny TAG, w wykonaniu jego autorki, możecie znaleźć tu: Kilk!


środa, 6 września 2017

Oddam Ci słońce (Jandy Nelson)

Tytuł: Oddam Ci słońce

Cykl:

Autor: Jandy Nelson

Liczba stron: 374

Wydawnictwo: Otwarte

Rok wydania: 2015 

Kategoria: literatura młodzieżowa

Ocena: ★★★★☆☆☆☆☆☆ (ujdzie)

  Ja nie spodziewałam się czegoś wielkiego. Ba, oczekiwałam jedynie leciutkiej młodzieżówki na lato. Czegoś, dzięki czemu będę mogła poczuć się przyjemnie. Co dostałam?

sobota, 2 września 2017

Sezon 7 OUAT nachodzi! Czego oczekuję?

Razem z Julką z Reading is my superpower organizujemy akcję, która polega na tym, że w każdą sobotę września publikujemy post, związany z jednym z naszych ulubionych seriali, czyli Dawno dawno temu. Nasze notki mają na celu umilenie czasu wszystkim osobom, które oczekują na siódmy sezon. Będzie to jedynie parę postów, jednak mam nadzieję, że równocześnie świetna zabawna. Mam także nadzieję, że jeśli jesteście Oncers i czekacie na kolejne odcinki tego serialu, zechcecie dołączyć do naszego wydarzenia na Facebooku, aby pokazać, jak wielu Was jest! (Klik!) 

środa, 30 sierpnia 2017

Jak recenzowanie zamienia ludzi w potwory?

Może nie do końca potrafię sformułować puentę tego postu, ale powiem Wam jedynie tyle, że ponownie nieco się zdenerwowałam. Ta notka zainspirowana jest paroma postami oraz komentarzami, na jakie natknęłam się w sieci.
Zastanówcie się poważnie nad jedną kwestią i po przeczytaniu tego wpisu, po prostu przez chwilę nad tym pomyślcie. Wiem, że nie wszyscy są tacy, jak osoby, które tutaj opiszę, ale naprawdę warto jest zapytać siebie samego, czy się aby do pewnej granicy nie zbliżamy.

piątek, 25 sierpnia 2017

Jedna z najlepszych młodzieżówek 2017 roku! – Indeks szczęścia Juniper Lemon (Julie Israel)

Tytuł: Indeks szczęścia Juniper Lemon

Cykl:

Autor: Julie Israel

Liczba stron: 372

Wydawnictwo: IUVI

Rok wydania: 2017

Kategoria: Literatura młodzieżowa

Ocena: ★★★★★★★★☆ (świetna)

  Ostatnimi czasy miałam przyjemność (bądź nieprzyjemność) przeczytać sporo młodzieżówek. Żadna nie dotarła jednak do mnie na tyle, bym mogła się ostatecznie do tego typu literatury przekonać. I choć nadal należę do grona młodzieży, czasem mam wrażenie, że takie powieści nie są dla mnie, że z nich wyrosłam lub że po prostu jestem na nie za stara i to przeszkadza mi w odpowiednim patrzeniu na tematy, których te historie dotyczą.
Niedawno skończyłam Indeks szczęścia Juniper Lemon i... cóż.

wtorek, 22 sierpnia 2017

KLUCHATON 2017 (Podsumowanie)

Ostatnio miałam możliwość wziąć udział w genialnym maratonie czytelniczym, którego zorganizowanie zawdzięczamy m.in Remi z kanału Lilacwix oraz Marii z kanału Maria z kukurydzy. Kluchaton trwał od 14 do 20 sierpnia, a wyzwania były bardzo różnorodne, więc każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Nie wypełniłam wszystkich, ale i tak wzięłam sobie na cel ponad połowę z nich. 
Mówiąc ściślej: Do przeczytania miałam pięć książek (1986 stron). Jakie tytuły wybrałam, do jakich kategorii je przypasowałam i jak mi poszło? Ciekawych zapraszam do podsumowania.

sobota, 19 sierpnia 2017

Merlin w spódnicy! – Szklany Tron (Sarah J. Maas)

Tytuł: Szklany Tron

Cykl: Szklany Tron (tom 1)

Autor: Sarah J. Maas

Liczba stron: 512

Wydawnictwo: Uroboros

Rok wydania: 2013

Kategoria: fantastyka 

Ocena: ★★★★★☆ (średnia)


  Kiedy pojechałam do biblioteki i okazało się, że od czasu, gdy ostatni raz się tam pojawiłam, zakupiono wiele nowości, oglądałam półki jak zafascynowana, pragnąc każdej z tych książek. Postanowiłam jednak, że wezmę jedynie dwa tomy Szklanego Tronu. W końcu tę serię zachwalają dosłownie wszyscy, a ja nie czytałam ani jednej części tego fenomenu. Zaintrygowana, zaczęłam czytać niemal od razu po wypożyczeniu.

środa, 16 sierpnia 2017

Nie jestem książkoholikiem!

Kim tak naprawdę jest książkoholik? Chyba nie ma na to jednej definicji, jednak jedno mogę powiedzieć Wam na pewno – nie jestem jednym z nich. Postanowiłam więc pokazać Wam, w jaki sposób odbieram niektóre zachowania osób, które mają dosłownego świra na punkcie książek. I proszę nie brać niczego na poważnie – ten post ma charakter humorystyczny, spójrzcie na niego z przymrużeniem oka. 
Albo obu.

niedziela, 13 sierpnia 2017

Jedno zdanie może zmienić wszystko. – Pani Noc (Cassandra Clare)

Tytuł: Pani Noc

Cykl: Mroczne Intrygi (tom 1)

Autor: Cassandra Clare

Liczba stron: 830

Wydawnictwo: MAG

Rok wydania: 2016

Kategoria: fantastyka

Ocena: ★★★★★★★★☆ (świetna)

  Uwielbiam powieści Cassandry Clare i otwarcie mogę przyznać, że jest to moja ulubiona autorka. Dary Anioła zakupiłam niedawno, po angielsku, bo nie mogłam doczekać się, by ponownie wkroczyć do świata Nocnych Łowców (ogromnie chciałam mieć własne egzemplarze), a Diabelskie Maszyny naprawdę bardzo lubię i z pewnością kiedyś również zdobędę własne egzemplarze. Kroniki Bane'a oraz opowiadania, które wyszły wcale nie tak dawno temu, to nie moja bajka i sięgać po nie raczej nie zamierzam. Nie zmienia to jednak faktu, że ubóstwiam tę autorkę – musiałam więc wypożyczyć Panią Noc, gdy tylko zobaczyłam ją w bibliotece. 

czwartek, 10 sierpnia 2017

Każdy ma inny gust? Absurd!

Dzisiaj będzie raczej na poważnie. Nie lubię poruszać takich tematów (może nawet nie umiem się na nie wypowiadać), ale to dlatego, że naprawdę rzadko zdarza się, by ktokolwiek doprowadził mnie do czegoś, co zwie się ,,białą gorączką". Ostatnio było tak w przypadku cudownych autorów, którzy z każdej gwiazdki na Lubimy Czytać (a raczej ich braku) zwierzali się na swoich stronach i wylewali przy okazji wiadro błota na recenzentów. Tym razem trafił mnie szlag, kiedy przeglądając kanał jednej z moich ulubionych booktuberek (tutaj bez nazwy kanału, z czystej przyzwoitości), trafiłam na film, w którym odradza czytelnikom powieści. Obejrzałam go do końca i... się wkurzyłam. Filmik był dość stary, więc nie wyraziłam pod nim swojej opinii i niemal zdusiłam w sobie wszelkie wspomnienia, dotyczącego jego istnienia. 
Jednak.
Przeglądając blogi, trafiłam na coś podobnego, cała sprawa mi się przypomniała i pomyślałam, że z przyjemnością wyrażę swoją opinię na ten temat.
Dobitną opinię.

poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Gdzie zniknęła Eden? – Lato Eden (Liz Flanagan)

Tytuł: Lato Eden

Cykl:

Autor: Liz Flanagan

Liczba stron: 312

Wydawnictwo: IUVI

Rok wydania: 2017

Kategoria: literatura młodzieżowa

Ocena: ★★★★★☆☆☆☆☆ (średnia)

  Ostatnio dość często czytam młodzieżówki o problemach, z jakimi zmagają się nastolatkowie w dzisiejszych czasach. Są to dość realistyczne powieści i przeważnie jestem zaskoczona ich prawdziwością oraz dosadnością. Tak jest przeważnie. Jak było tym razem?

piątek, 4 sierpnia 2017

Walczymy z plagą XXI wieku! Otwarcie o anoreksji – Aż do kości

Tytuł: Aż do kości

Reżyseria: Marti Noxon

Produkcja: USA, 2017

Czas trwania: 1 godz 47 min

Gatunek: Dramat

Scenariusz: Marti Noxon

Obsada: Lily Collins, Keanu Reeves, Alex Sharp i inni

Ocena: ★★★★★★★★☆ (świetny)

  Dzisiaj będzie mi naprawdę ciężko znaleźć słowa, więc wyjątkowo proszę Was o wyrozumiałość. Aż do kości wywołało we mnie naprawdę skrajne emocje i mimo że widziałam ten film jakiś tydzień temu, nadal nie mogę się otrząsnąć.

wtorek, 1 sierpnia 2017

To tylko niewinna zabawa? – Kłamca i szpieg (Rebecca Stead)

Tytuł: Kłamca i szpieg

Cykl:

Autor: Rebecca Stead

Liczba stron: 208

Wydawnictwo: IUVI

Rok wydania: 2017

Kategoria: literatura młodzieżowa

Ocena: ★★★★★★☆☆☆☆ (niezła)

  Kłamca i szpieg to naprawdę niepozornie wyglądająca książeczka. Jest cieniuteńka, można połknąć ją w godzinę. Dlaczego więc męczyłam się z nią miesiąc?

piątek, 28 lipca 2017

Jestem hejterem! BOOK TAG

Dawno nie było tutaj żadnego TAGu, więc postanowiłam wykonać jeden z tych, które naprawdę niedawno wkradły się zarówno do blogosfery jak i na booktube. TAG postał za sprawą niesamowitych Cat z kanału Cat Vloguje i Zuzy z kanału Kulturalna szafa.
Ja dostałam nominację od Julki z Reading is my superpower, za co ogromnie jej dziękuję. A teraz, nie przedłużając, zapraszam na post! 

wtorek, 25 lipca 2017

Jak wygląda taniec miłości? – Miłosny układ (Layla Wheldon) [PRZEDPREMIEROWO]

Tytuł: Miłosny układ

Cykl: Dance, Sing, Love (tom 1)

Autor: Layla Wheldon

Liczba stron: 528

Wydawnictwo: Editio

Rok wydania: 17 sierpnia 2017

Kategoria: literatura młodzieżowa, romas

Ocena: ★★★★★★★☆ (dobra)

  Nie wiem jak Wy, ale ja nie lubię Wattpada. Kiedyś próbowałam tam pisać jakieś opowiadanie, ale szybko straciłam do tego zapał i niemal natychmiast przestałam się w ten portal angażować. Coraz więcej osób jednak spełnia dzięki niemu swoje marzenie – wydaje książkę. Spotkałam się już z paroma takimi pozycjami – żadna mi się nie podobała, więc nieco się do Wattpadowych perełek uprzedziłam. Ale. Właśnie, czy jest jakieś ,,ale"?

sobota, 22 lipca 2017

Audra, Audra, Audra... - Pierworodna (Tosca Lee)

Tytuł: Pierworodna

Cykl: Piętno Krwawej Hrabiny (tom 2)

Autor: Tosca Lee

Liczba stron: 360

Wydawnictwo: IUVI

Rok wydania: 2017

Kategoria: literatura młodzieżowa

Ocena: ★★★★★ (średnia)

  Pierwszy tom tego cyklu okazał się czymś naprawdę obiecującym. Do tego pomysł, którym posłużyła się autorka – marzenie niejednego, dobrego pisarza. Przez mocny początek spodziewałam się, że ta seria będzie trzymała poziom do końca. Niestety stało się coś, co sprawiło, że tak się nie stało. A to ,,coś" nosi imię ,,Audra". 

środa, 19 lipca 2017

[#czytamcopolskie] Zawsze jest jakieś jutro... – #me (Joanna Fabicka)

Tytuł: #me

Cykl:

Autor: Joanna Fabicka

Liczba stron: 205

Wydawnictwo: YA!

Rok wydania: 2016

Kategoria: Literatura młodzieżowa

Ocena: ★★★★★★★★☆☆ (bardzo dobra)

  Czytam naprawdę mało książek, które odzwierciedlają realne życie młodzieży w dzisiejszych czasach. We wszystkich powieściach (lub w większości) brakuje mi czegoś w sposobie kreacji nastoletnich bohaterów. Joanna Fabicka zrobiła krok do przodu i niezwykle mnie zaskakując, sprawiła, że dotarło do mnie, czego mi brakowało. 

środa, 12 lipca 2017

I pogalopowali w stronę zachodzącego słońca! - Moja Lady Jane [PRZEDPREMIEROWO]

Tytuł: Moja Lady Jane

Cykl:

Autor: Cynthia Hand, Brodi Ashton, Jodi Meadows

Liczba stron: 432

Wydawnictwo: SQN

Data wydania: 19 lipca 2017

Kategoria: historyczna/fantasy/young adult

Ocena: ★★★★★★★★★☆ (świetna)

sobota, 8 lipca 2017

Jedynym, prawdziwym ograniczeniem jest nasz umysł. - Ponad Wszystko (Nicola Yoon)

Tytuł: Ponad wszystko

Cykl:

Autor: Nicola Yoon

Liczba stron: 328

Wydawnictwo: Dolnośląskie 

Rok wydania: 2016

Kategoria: literatura młodzieżowa

Ocena: ★★★★★★☆☆☆☆ (niezła)

piątek, 30 czerwca 2017

Alcatraz powraca! - Kości Skryby (Brandon Sanderson)

Tytuł: Kości Skryby

Cykl: Alcatraz kontra Bibliotekarze (tom 2)

Autor: Brandon Sanderson

Liczba stron: 320


Wydawnictwo: IUVI

Rok wydania: 2017

Kategoria: literatura młodzieżowa

Ocena: ★★★★★★★★★☆ (świetna)

  Kolejne spotkanie z Alcatrazem Smedrym miało być wyjątkowe. W okolicach premiery po prostu wariowałam ze szczęścia, po niej nie mogłam się wręcz doczekać, kiedy wreszcie zabiorę się za czytanie, a po skończonej lekturze... Sanderson trafił do czołówki moich ulubionych autorów. Dlaczego? Przekonajcie się sami.

poniedziałek, 26 czerwca 2017

Druga edycja #czytamcopolskie! (zapisy)

Ci z Was, którzy brali w #czytamcopolskie udział rok temu, wiedzą mniej więcej, o co w tej akcji chodziło. Tym, którzy nie są z nią zapoznani, prezentujemy zasady i serdecznie zachęcamy do wzięcia udziału. Im nas więcej, tym lepiej! 

sobota, 24 czerwca 2017

Może ,,kiedyś" powinno nastąpić właśnie teraz? - Maybe Someday (Colleen Hoover)

Tytuł: Maybe Someday 

Cykl:

Autor: Colleen Hoover

Liczba stron: 440

Wydawnictwo: Otwarte

Rok wydania: 2015

Kategoria: romans

Ocena:★★★★★☆☆☆☆☆ (średnia)

  Po przeczytaniu Hopeless i dokładnym przeanalizowaniu sobie w głowie wszystkich ,,za" i ,,przeciw", stwierdziłam, że będę unikać Colleen Hoover jak ognia. Wiem, że na moim blogu widnieje jak najbardziej pozytywna recenzja tej książki, ale chyba upadłam na głowę ją tam wstawiając. Nie, nie podobało mi się. Krzysiek jednak (pozdrawiamy Krzyśka) stwierdził, że muszę zapoznać się z Maybe Someday. Że jest leciutkie i że może przekonać mnie do Hoover. Jak wyszło? Cóż. 

wtorek, 20 czerwca 2017

Polscy autorzy sami kopią sobie grób?

  W tamtym roku przeprowadzałam akcję o nazwie #czytamcopolskie, możliwe, że niektórzy z Was ją pamiętają. Zapytałam ludzi na BookAThonie, co odstrasza ich (lub ogólnie czytelników) od naszych rodzimych autorów. Dowiedziałam się wielu ciekawych rzeczy i przy okazji odkryłam, że wiele, naprawdę wiele osób w ogóle nie dotyka powieści, które wyszły spod pióra polskich pisarzy.

czwartek, 15 czerwca 2017

Oceniłam książkę po pozorach? - Diabolika (S.J. Kincaid) [BT]

Tytuł: Diabolika
  
Cykl: Diabolika (tom 1)

Autor: S.J. Kincaid

Liczba stron: 412

Wydawnictwo: Otwarte

Rok wydania: 2017

Kategoria: literatura młodzieżowa

Ocena: ★★★☆☆☆☆☆☆☆ (słaba)

środa, 31 maja 2017

LEPSZY NIŻ NIETYKALNI? - JUTRO BĘDZIEMY SZCZĘŚLIWI (RECENZJA)

Tytuł: Jutro będziemy szczęśliwi

Tytuł oryginalny: Demain tout commence

Czas trwania: 118 minut

Premiera: 19.05.2017 (Polska)

Produkcja: Francja

Reżyseria: Hugo Gelin 

Obsada: Omar Sy, Clemence Poesy, Antoine Betrand

Ocena: ★★★★★★★★★★ (doskonały)

sobota, 27 maja 2017

Czas podbić jej serce! - Podbój (Elle Kennedy)

Tytuł: Podbój

Cykl: Off-Campus (tom 3)

Autor: Elle Kennedy

Liczba stron: 448

Wydawnictwo: Zysk i S-ka

Rok wydania: 2017

Kategoria: romans, literatura obyczajowa

Ocena: ★★★★★★★★☆☆ (bardzo dobra)

czwartek, 11 maja 2017

Święty Mikołaj w maju?

Uwaga! W tym momencie rozładuję napięcie, panujące w Waszych umysłach od momentu, w którym przeczytaliście tytuł posta. Nie no, zdaję sobie sprawę, że nie wierzycie w Mikołaja, który pojawia się dwa razy do roku. Rozwieję również Wasze wątpliwości – nie, to nie brodacz w czerwonym płaszczu ponownie przybył w te strony. To Wydawnictwo IUVI z niesamowitymi premierami! 

poniedziałek, 8 maja 2017

Jeden błąd może zrujnować wszystko. - Błąd (Elle Kennedy)

Tytuł: Błąd

Cykl: Off-Campus (tom 2)

Autor: Elle Kennedy

Liczba stron: 376

Wydawnictwo: Zysk i S-ka

Rok wydania: 2016

Kategoria: romans, literatura obyczajowa

Ocena: ★★★★★★★★☆☆ (bardzo dobra)