poniedziałek, 11 grudnia 2017

Nigdy. Przenigdy. – Never Never (Colleen Hoover)

Tytuł: Never never

Cykl:

Autor: Colleen Hoover 

Liczba stron: 300

Wydawnictwo: Otwarte

Rok wydania: 2016

Kategoria: literatura młodzieżowa

Ocena: ★★★★★☆☆☆☆☆ (średnia)

  Dzisiaj porozmawiamy sobie o kolejnej książce Colleen Hoover i, żeby nie było, że ciągle recenzuję tylko jej powieści, tym razem mamy dzieło, które napisała w duecie z Tarryn Fisher (znaną szerszemu gronu po premierze jej najgłośniejszego dzieła – Bad Moomy). Mam dość sporo rzeczy, które chciałabym Never Never zarzucić, ale myślę, że będzie ich mniej niż zazwyczaj, bo już na samym początku jestem gotowa podkreślić, że nie jest to zła pozycja. 

środa, 6 grudnia 2017

Pozbywam się książek?!

Ostatnio doszłam do wniosku, że dobrze byłoby zarobić parę groszy, a koleżanka doradziła mi, żebym sprzedała jakieś niepotrzebne rzeczy. Mój wzrok od razu padł na książkową biblioteczkę. Pewnie kiedyś kopnęłabym się w głowę dwa razy, zanim zdążyłabym uznać tę myśl za dobry pomysł, ale obecnie tak właśnie się stało. 

środa, 29 listopada 2017

Kapitan Ameryka wychowuje dziecko? – Obdarowani (recenzja filmu)

Tytuł: Obdarowani

Reżyseria: Marc Webb


Czas trwania: 1 godz. 40 min


Scenariusz: Tom Flynn

Produkcja: USA, 2017


Gatunek: Dramat


Występują: Chris Evans, Mckenna Grace, Octavia Spencer


Ocena: ★★★★★★★★★★ (doskonały)


  Oglądałam już dość sporo filmów z Chrisem Evansem i z doświadczenia wiem, że jest genialnym aktorem. Najbardziej jednak znam go z roli Kapitana Ameryki i miałam wielką ochotę sprawdzić, jak sprawdza się na bieżąco w innych produkcjach. Nie wątpiłam, że będzie to dość dobry film i podeszłam do seansu z dość wysokimi oczekiwaniami. Jednak fakt, że oglądałam go z przyjaciółką, od razu rozluźnił sytuację i pozwolił mi zatonąć w tym filmie niemal całkowicie. 

sobota, 25 listopada 2017

UNPOPULAR OPINIONS BOOK TAG

Pomyślałam, że z przyjemnością wykonałabym jakiś TAG, a że naprawdę lubię chwalić książki, a jeszcze bardziej je krytykować, zrodziła się we mnie chęć zrobienia właśnie tego, konkretnego. Myślę, że przyda mi się chwila rozluźnienia, a i Wam nie zaszkodzi, więc zasiądźcie wygodnie przed laptopem, weźcie coś do picia lub jedzenia i zabieramy się do roboty!
Tutaj macie link do oryginalnego TAGU TheBookArcher (w razie gdybyście byli ciekawi, kto go zapoczątkował).

środa, 22 listopada 2017

Kontrowersyjne spojrzenie na samobójstwo. – 13 powodów (Jay Asher)

Tytuł: 13 powodów

Cykl:

Autor: Jay Asher

Liczba stron: 272

Rok wydania: 2017

Wydawnictwo: Rebis

Kategoria: literatura młodzieżowa

Ocena: ★★★★☆☆☆☆☆☆ (ujdzie)

  13 powodów zostało wydane jakiś czas temu i wprawdzie już wtedy słyszałam o tej książce (choć rozgłos był niewielki), ale jakoś nie korciło mnie, by poznać historią, która została zapisana na tych kartach. Dopiero ostatnio, za sprawą dość kontrowersyjnego serialu, zarówno o nim jak i o powyższej powieści, zrobiło się dość głośno. Do tego stopnia, że to cud nie natknąć się na tę produkcję, jeśli ogląda się seriale lub nawet booktube'a. Przyciągnięta zagadkowym fenomenem, włączyłam pierwszy odcinek 13 powodów i choć zapowiadało się ciekawie, po jakimś czasie stwierdziłam, że za bardzo się nudzę, by kontynuować przygodę z nim przez resztę odcinków. Spróbowałam jednak przeczytać pozycję, na podstawie której powstał ten cały szum i przyznam, że jestem obecnie dość zagubiona. 

sobota, 18 listopada 2017

This Is Us (recenzja serialu)

Tytuł: This Is Us

Reżyseria: Dan Fogelman

Produkcja: USA, 2017

Czas trwania: 45 min (1 odc)

Gatunek: Dramat, Komedia

Obsada: Milo Ventimiglia, Mandy Moore, Justin Hartley i inni

Ocena: ★★★★★★★★☆ (świetny)

  Obejrzałam ten serial całkowicie spontanicznie. Nawet nie spodziewałam się, że później oglądanie go stanie się jedną z tradycji, jakie mam ze swoją przyjaciółką. Nie miałam również pojęcia, że da się układać słowa w taki sposób i że produkcja ta wstrząśnie mną do takiego stopnia, że nie będę potrafiła się otrząsnąć przez długi, długi czas. 

środa, 15 listopada 2017

Bardzo bohaterski Book Tag

Cześć! Dzisiaj przybywam do Was z pewnym TAGiem. Tego rodzaju postów nie było u mnie już jakiś czas, a przypomniałam sobie, że Ivy z bloga Bluszczowe Recenzje nominowała mnie, swoją drogą dość dawno temu, do jednego z takich wyzwań. Postanowiłam, że w końcu odpowiem na nominację (zwłaszcza, że odkąd ten TAG powstał, sądziłam, że jest niebywale kreatywny). 
Serdecznie dziękuję Ivy za nominację i przepraszam za długi czas oczekiwania na jej rezultaty.

sobota, 11 listopada 2017

Dlaczego kocham Kim Holden?

Postanowiłam, że dzisiaj chciałabym przedstawić Wam pierwszy post z serii o moich ulubionych autorach. Nie chciałam iść bardzo oczywistą drogą, więc wybrałam pisarkę, która nie jest tą najukochańszą, ale niewątpliwie należy do tych, których książki czytam bez mrugnięcia okiem. Mowa tutaj o Kim Holden!
Przeczytałam już trzy książki od tej autorki, została mi jeszcze jedna, po którą mam nadzieję w najbliższym czasie sięgnąć, bo naprawdę, ale to naprawdę podziwiam tę pisarkę i wiem, że pisze naprawdę świetnie.

Na początku powiem Wam, jak zaczęła się moja przygoda z jej twórczością. Nie jest to jakaś nadzwyczajna historia, bo do lektury przekonał mnie po prostu Krzysiek (ten, którego znacie z niektórych recenzji). No więc powiedział on, że muszę przeczytać Promyczka. W obecnym czasie był niezły ,,szał" na tę powieść i nieco bałam się, w jaki sposób ją odbiorę. Książka ta jest dość gruba, jednak skończyłam ją po dwóch dniach i... sama nie wiedziałam, co myśleć. Na początku miałam wrażenie, że nie, nie podobało mi się to, było okropnie zwyczajne i tandetne. A potem... Potem tak naprawdę uświadomiłam sobie przesłanie, jakie ta pozycja za sobą niesie i zaczęłam ją ogromnie doceniać.
Nie minęło dużo czasu, a sięgnęłam po następne części tej trylogii i przyznam, że podobały mi się równie mocno.

środa, 8 listopada 2017

Rodzina jest najważniejsza. – Moje życie obok (Huntley Fitzpatrick)

Tytuł: Moje życie obok

Cykl:

Autor: Huntley Fitzpatrick

Liczba stron: 450

Wydawnictwo: Zysk i S-ka

Rok wydania: 2016

Kategoria: literatura obyczajowa

Ocena: ★★★★☆☆☆☆☆☆ (ujdzie)

  Bardzo długo chciałam przeczytać tę pozycję, bo miała naprawdę dobre oceny i spotkałam się z wieloma pozytywnymi recenzjami (zresztą pisanymi przez ludzi, których gust czytelniczy znam doskonale i w ogromnym stopniu pokrywa się on z moim). Ucieszyłam się więc, gdy książka ta wpadła w moje ręce i w końcu mogłam się za nią zabrać. Ku mojemu zaskoczeniu – moje odczucia były zupełnie inne niż się spodziewałam. 

sobota, 4 listopada 2017

Thor: Ragnarok (recenzja filmu)

Tytuł: Thor: Ragnarok

Reżyseria: Taika Waititi


Produkcja: USA, 2o17


Czas trwania: 2 godz 10 min

Gatunek: Akcja, Fantasy


Scenariusz: Eric Pearson


Obsada: Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Cate Blanchet, Tom Hiddleston i inni

Ocena: ★★★★★★☆ (świetny
)

  Jestem na świeżo po seansie najnowszego filmu od Marvel Cinematic Universe i bez ogródek mogę Wam powiedzieć, że jeśli nadal zastanawiacie się, czy Waititi dał radę stworzyć najlepszą dotychczas odsłonę Thora, możecie odrzucić wszelkie wątpliwości i natychmiast rezerwować bilet na najbliższy seans. Bo, uwierzcie mi, warto.

środa, 1 listopada 2017

Tylko jeden dzień w roku. – November 9 (Colleen Hoover)

Tytuł: November 9

Cykl:

Autor: Colleen Hoover

Liczba stron: 320

Wydawnictwo: Otwarte

Rok wydania: 2016

Kategoria: romans

Ocena: ★★★★★☆ (niezła)

  To już czwarta książka tej autorki, którą udało mi się przeczytać. Podsumowując: są za mną dwie słabe pozycje; jedna, którą kocham i jedna... No właśnie – jaka?

sobota, 28 października 2017

Stała się ukojeniem. – Ugly Love (Colleen Hoover)

Tytuł: Ugly Love

Cykl:

Autor: Colleen Hoover 

Liczba stron: 344

Wydawnictwo: Otwarte 

Rok wydania: 2016

Kategoria: romans

Ocena: ★★★★★★★★★★ (doskonała)


  Pamiętacie, jak mówiłam Wam, że wisi nade mną klątwa książek od Colleen Hoover? Jak bardzo nie podobało mi się Maybe Someday i jak zdenerwowało mnie na siłę udziwnione Hopeless
Klątwa chyba zniknęła, przynajmniej przy tej pozycji. 

środa, 25 października 2017

Blogerzy polecają... na jesień!

Jak mogliście się już zorientować, jakiś miesiąc temu przybyła do nas jesień. Jestem zdania, że dobrą książkę czyta się wspaniale o każdej porze roku, ale mam również tak, że cięższe powieści czyta mi się lepiej w zimowe i jesienne wieczory, a te lekkie w wiosenne i letnie. Postanowiłam więc zapytać paru blogerów, jaką książkę polecają Wam na jesień. Może znajdziecie coś dla siebie? A może czytaliście już którąś z tych pozycji i chcecie podzielić się z nami swoim zdaniem? 
W każdym razie, zapraszam Was do poznania tych paru pozycji.

sobota, 21 października 2017

Moment... Co. – Wypowiedz jej imię (James Dawson)

Tytuł: Wypowiedz jej imię

Cykl:

Autor: James Dawson

Liczba stron: 270

Wydawnictwo: YA!

Rok wydania: 2015

Kategoria: horror, thriller

Ocena: ★★★★★☆ (średnia)

  Ta książka już od jakiegoś czasu stała na mojej półce, więc postanowiłam, że czas najwyższy ją przeczytać. Zwłaszcza, że w całym swoim życiu czytałam tylko jeden horror i byłam ciekawa, jak spodoba mi się ta pozycja, zwłaszcza, że już parę razy widziałam ją w księgarni. Zaintrygowana, kupiłam tę powieść za niecałą dyszkę. I... moje odczucia są dość niejednoznaczne.

środa, 18 października 2017

Marzenia są po to, by je spełniać. – Franco (Kim Holden)

Tytuł: Franco

Cykl: Promyczek (tom 3)

Autor: Kim Holden

Liczba stron: 320

Wydawnictwo: Filia

Rok wydania: 2017

Kategoria: romans

Ocena: ★★★★★★☆☆ (dobra)

  Książki Kim Holden kupuję w ciemno. Jestem kompletnie zakochana w jej twórczości, bo tylko ona umie pisać o zwykłych ludziach w niezwykły sposób (kiedyś powiedział to pewien bliski memu sercu człowiek i to stwierdzenie od tej pory nie chce mnie opuścić). W każdym razie – jestem ogromną fanką jej książek. Musiałam więc sięgnąć po Franco. Mimo że Promyczek powinien być jednotomówką, każda kolejna historia z tej trylogii jest dla mnie czymś nieziemskim. 

sobota, 14 października 2017

Blogowanie oczami blogera. Jak zostać jednym z nas i dać się zapamiętać?

Hej, cześć i czołem! Tym razem przybywam z postem typowo pogadankowym. Myślę, że będzie on taką maleńką przerwą od recenzji książek, które pojawiają się tu dość regularnie.
I dzisiaj poopowiadam Wam o blogowaniu. Bo możliwe, że są wśród Was osoby, które chcą dołączyć do społeczności, tylko nie wiedzą jak to zrobić i czy w ogóle warto. Podzielę się z Wami kilkoma spostrzeżeniami odnośnie blogowania i powiem co nieco o nim samym z perspektywy tych dwóch lat, które tu spędziłam.

środa, 11 października 2017

Zaskoczenie! – Królowa Cieni (Sarah J. Maas)

Tytuł: Królowa Cieni

Cykl: Szklany Tron (tom 4)

Autor: Sarah J. Maas

Liczba stron: 848

Wydawnictwo: Uroboros

Rok wydania: 2016

Kategoria: fantastyka

Ocena: ★★★★☆☆☆☆☆☆ (ujdzie)

  Och, zaskoczyłam się. Nawet nie macie pojęcia, jak bardzo. A zresztą, zaraz się przekonacie. Tylko błagam, nie zwracajcie uwagi na ,,nieładne słowa", które mogą mi się wymknąć. Ta ocena jest w pełni subiektywna, w końcu przeczytałam tę książkę w dzień.

sobota, 7 października 2017

Najlepsza jak dotąd?! – Dziedzictwo ognia (Sarah J.Maas)

Tytuł: Dziedzictwo Ognia

Cykl: Szklany Tron (tom 3)

Autor: Sarah J. Maas

Liczba stron: 566

Wydawnictwo: Uroboros

Rok wydania: 2015

Kategoria: fantastyka

Ocena: ★★★★★★☆☆☆☆ (niezła)

  Podczas czytania tej serii już nie raz odkryłam w sobie masochistkę. Poddawałam się ogromnej nudzie, która dopadała mnie, kiedy czytałam te pozycje i nie działo się w nich dosłownie nic. Wszyscy, dosłownie wszyscy, je zachwalali, a ja piekielnie się przy nich nudziłam. W pewnych momentach nastawało olśnienie, podczas którego autorka przypominała sobie, że kurczę, chyba trzeba wprowadzić jakąś ciekawą fabułę, bo czytelnik się zanudzi. I te kilkadziesiąt stron było naprawdę niezłe. Szkoda tylko, że wzięły się tak naprawdę znikąd i w połączeniu z tym, co się już wydarzyło, stanowiły niespójną całość. Z niecierpliwością czekałam na moment, w którym Sarah J. Maas pokaże mi, że umie jednak tę fabułę układać, że nie jest to zlepek różnych wydarzeń, które wpadły jej do głowy. Czy Dziedzictwo Ognia mi to zagwarantowało?

środa, 4 października 2017

Zabójczyni powraca jako... Obrończyni? – Korona w mroku (Sarah J. Maas)

Tytuł: Korona w mroku

Cykl: Szklany tron (tom 2)

Autor: Sarah J. Maas

Liczba stron: 495

Wydawnictwo: Uroboros

Rok wydania: 2014

Kategoria: fantastyka

Ocena: ★★★★☆☆☆☆☆☆ (ujdzie)

  Poprzedni tom tej serii był przyjemny, ale nie wypadł w moich oczach zbyt dobrze. Spodziewałam się jednak czegoś przełomowego, co pozwoli mi w końcu wpaść w amok, czy kaca książkowego (zależy jak kto woli to zjawisko nazywać). Mimo wszystko, wyszło jak wyszło, ale postanowiłam, że nie zrażę się przeciętnym początkiem tej historii i sięgnę po drugi tom. Co z tego wyszło?

sobota, 30 września 2017

Kogo chcemy zobaczyć w 7 sezonie OUAT?

To już piąty, a zarazem ostatni, post z Julką z  Reading is my superpower. Premiera sezonu siódmego za pasem. Dziękujemy Wam z całego serca za to, że byliście z nami i chcieliście czytać nasze posty. Aż szkoda pomyśleć, że w sobotę widzimy się przy okazji innego postu. A z Julką mam nadzieję tworzyć jeszcze kiedyś jakieś notki, więc nie obawiajcie się, nie żegnamy się na zawsze!
Dzisiaj chciałabym powiedzieć Wam trochę o postaciach, które chciałabym ujrzeć w siódmym sezonie. Nie wiem, czy dobrze zinterpretuję pytanie, bo przedstawię Wam bohaterów, którzy jeszcze nie pojawili się w tym serialu, a mogliby się pojawić i mam ogromną nadzieję, że tak się stanie.

środa, 27 września 2017

Moja Lady Jane (Konkurs!) [27.09-25.10.2017]

Doskonale wiecie, jak bardzo przypadła mi do gustu historia o lady Jane Grey, która ostatnimi czasy podbiła serca mnóstwa blogerów i booktuberów! Jeśli tego nie wiecie, ogromnie zapraszam Was do przeczytania recenzji, która znajduje się właśnie tutaj

Dzisiaj (dzięki mojej gapowatości) mam dla Was do rozdania jeden egzemplarz tej cudownej powieści. Pomińmy więc moment, w którym jedną książkę dostaję, a potem wygrywam drugą, dokładnie taką samą, bo jestem nieuważnym ślepcem. 

sobota, 23 września 2017

RIP IT OR SHIP IT OUAT TAG!

Kolejny, już przedostatni post, w ramach mojej akcji z Julką z Reading is my superpower. Umilamy Oncers oczekiwanie na kolejny sezon serialu, zachęcamy Was wszystkich do jego obejrzenia, a przede wszystkim, i to chyba najważniejsza, dobrze się bawimy.
Tym razem padło na Rip it or Ship it OUAT Tag. Julka wylosowała mi pięć par, ja wylosowałam pięć par Julce! Muszę przyznać, że zapowiada się ciekawie i nie mogę się doczekać, by zobaczyć efekt końcowy!

środa, 20 września 2017

AKCJA NIEPRZECZYTANE!

Akcję tę stworzyła Sylwia z kanału My Books My Life. Ma ona na celu, jak się pewnie domyślacie, popchnięcie nas do czytania książek, które mamy już na półce i które chcemy przeczytać, ale po prostu nie jest nam z tym po drodze. 
Postanowiłam więc, że przedstawię Wam moją listę wstydu, czyli nieprzeczytane powieści, które jednak mam na półce. Zachęcam Was do napisania takiej notki, bo może być to świetna motywacja, a zarazem kawał dobrej zabawy. 

sobota, 16 września 2017

Kto podbił nasze serca w OUAT?

Kolejny post w ramach akcji z Julką z Reading is my superpower, mającą na celu umilić osobom, oglądającym serial Dawno dawno temu czas oczekiwania na sezon siódmy serialu, zbliżający się wielkimi krokami. Odsyłam Was do poprzednich postów i zapraszam na kolejny, już trzeci z pięciu!
Dzisiaj postanowiłyśmy opowiedzieć Wam trochę o naszych ulubionych postaciach oraz powodach, które sprawiają, że je lubimy.  
Na początku przedstawię Wam moich ulubieńców, a potem, innym kolorem, zaznaczę faworytów Julii!

środa, 13 września 2017

Marvel? Strata? Miłość? – Drugie bicie serca (Tamsyn Murray)

Tytuł: Drugie bicie serca

Cykl:

Autor: Tamsyn Murray

Liczba stron: 405

Wydawnictwo: Zielona Sowa

Rok wydania: 2017

Kategoria: Literatura młodzieżowa

Ocena: ★★★★★★★★★★ (doskonała)

  Moja miłość do Marvela jest nieśmiertelna. Kocham Iron Mana, Kapitana Amerykę, Hawkeye'a, Czarną Wdowę, Thora, Hulka... Jakbym mogła, to poobklejałabym pokój ich zdjęciami, a półki zamieniła w ołtarzyki, wychwalające każdą z tych postaci. Niestety nie mogę. Muszę zadowolić się tą książką i dzisiejszą opinią na jej temat.  

sobota, 9 września 2017

ONCE UPON A TIME BOOK TAG

Przybywam z kolejnym postem w ramach akcji, którą organizuję z Julką z Reading is my Superpower. Akcja ma na celu umilić wszystkim fanom serialu Once Upon A Time oczekiwanie na sezon siódmy, którego premiera jest tuż tuż! Chciałybyśmy również, by jak najwięcej osób przekonało się do tego serialu, bo jest naprawdę świetny!
Czekających na premierę zapraszamy do dołączenia do naszego wydarzenia na Facebooku (klik!), a Was zachęcam do przeczytania tego posta!
Oryginalny TAG, w wykonaniu jego autorki, możecie znaleźć tu: Kilk!


środa, 6 września 2017

Oddam Ci słońce (Jandy Nelson)

Tytuł: Oddam Ci słońce

Cykl:

Autor: Jandy Nelson

Liczba stron: 374

Wydawnictwo: Otwarte

Rok wydania: 2015 

Kategoria: literatura młodzieżowa

Ocena: ★★★★☆☆☆☆☆☆ (ujdzie)

  Ja nie spodziewałam się czegoś wielkiego. Ba, oczekiwałam jedynie leciutkiej młodzieżówki na lato. Czegoś, dzięki czemu będę mogła poczuć się przyjemnie. Co dostałam?

sobota, 2 września 2017

Sezon 7 OUAT nachodzi! Czego oczekuję?

Razem z Julką z Reading is my superpower organizujemy akcję, która polega na tym, że w każdą sobotę września publikujemy post, związany z jednym z naszych ulubionych seriali, czyli Dawno dawno temu. Nasze notki mają na celu umilenie czasu wszystkim osobom, które oczekują na siódmy sezon. Będzie to jedynie parę postów, jednak mam nadzieję, że równocześnie świetna zabawna. Mam także nadzieję, że jeśli jesteście Oncers i czekacie na kolejne odcinki tego serialu, zechcecie dołączyć do naszego wydarzenia na Facebooku, aby pokazać, jak wielu Was jest! (Klik!) 

środa, 30 sierpnia 2017

Jak recenzowanie zamienia ludzi w potwory?

Może nie do końca potrafię sformułować puentę tego postu, ale powiem Wam jedynie tyle, że ponownie nieco się zdenerwowałam. Ta notka zainspirowana jest paroma postami oraz komentarzami, na jakie natknęłam się w sieci.
Zastanówcie się poważnie nad jedną kwestią i po przeczytaniu tego wpisu, po prostu przez chwilę nad tym pomyślcie. Wiem, że nie wszyscy są tacy, jak osoby, które tutaj opiszę, ale naprawdę warto jest zapytać siebie samego, czy się aby do pewnej granicy nie zbliżamy.

piątek, 25 sierpnia 2017

Jedna z najlepszych młodzieżówek 2017 roku! – Indeks szczęścia Juniper Lemon (Julie Israel)

Tytuł: Indeks szczęścia Juniper Lemon

Cykl:

Autor: Julie Israel

Liczba stron: 372

Wydawnictwo: IUVI

Rok wydania: 2017

Kategoria: Literatura młodzieżowa

Ocena: ★★★★★★★★☆ (świetna)

  Ostatnimi czasy miałam przyjemność (bądź nieprzyjemność) przeczytać sporo młodzieżówek. Żadna nie dotarła jednak do mnie na tyle, bym mogła się ostatecznie do tego typu literatury przekonać. I choć nadal należę do grona młodzieży, czasem mam wrażenie, że takie powieści nie są dla mnie, że z nich wyrosłam lub że po prostu jestem na nie za stara i to przeszkadza mi w odpowiednim patrzeniu na tematy, których te historie dotyczą.
Niedawno skończyłam Indeks szczęścia Juniper Lemon i... cóż.

wtorek, 22 sierpnia 2017

KLUCHATON 2017 (Podsumowanie)

Ostatnio miałam możliwość wziąć udział w genialnym maratonie czytelniczym, którego zorganizowanie zawdzięczamy m.in Remi z kanału Lilacwix oraz Marii z kanału Maria z kukurydzy. Kluchaton trwał od 14 do 20 sierpnia, a wyzwania były bardzo różnorodne, więc każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Nie wypełniłam wszystkich, ale i tak wzięłam sobie na cel ponad połowę z nich. 
Mówiąc ściślej: Do przeczytania miałam pięć książek (1986 stron). Jakie tytuły wybrałam, do jakich kategorii je przypasowałam i jak mi poszło? Ciekawych zapraszam do podsumowania.

sobota, 19 sierpnia 2017

Merlin w spódnicy! – Szklany Tron (Sarah J. Maas)

Tytuł: Szklany Tron

Cykl: Szklany Tron (tom 1)

Autor: Sarah J. Maas

Liczba stron: 512

Wydawnictwo: Uroboros

Rok wydania: 2013

Kategoria: fantastyka 

Ocena: ★★★★★☆ (średnia)


  Kiedy pojechałam do biblioteki i okazało się, że od czasu, gdy ostatni raz się tam pojawiłam, zakupiono wiele nowości, oglądałam półki jak zafascynowana, pragnąc każdej z tych książek. Postanowiłam jednak, że wezmę jedynie dwa tomy Szklanego Tronu. W końcu tę serię zachwalają dosłownie wszyscy, a ja nie czytałam ani jednej części tego fenomenu. Zaintrygowana, zaczęłam czytać niemal od razu po wypożyczeniu.

środa, 16 sierpnia 2017

Nie jestem książkoholikiem!

Kim tak naprawdę jest książkoholik? Chyba nie ma na to jednej definicji, jednak jedno mogę powiedzieć Wam na pewno – nie jestem jednym z nich. Postanowiłam więc pokazać Wam, w jaki sposób odbieram niektóre zachowania osób, które mają dosłownego świra na punkcie książek. I proszę nie brać niczego na poważnie – ten post ma charakter humorystyczny, spójrzcie na niego z przymrużeniem oka. 
Albo obu.

niedziela, 13 sierpnia 2017

Jedno zdanie może zmienić wszystko. – Pani Noc (Cassandra Clare)

Tytuł: Pani Noc

Cykl: Mroczne Intrygi (tom 1)

Autor: Cassandra Clare

Liczba stron: 830

Wydawnictwo: MAG

Rok wydania: 2016

Kategoria: fantastyka

Ocena: ★★★★★★★★☆ (świetna)

  Uwielbiam powieści Cassandry Clare i otwarcie mogę przyznać, że jest to moja ulubiona autorka. Dary Anioła zakupiłam niedawno, po angielsku, bo nie mogłam doczekać się, by ponownie wkroczyć do świata Nocnych Łowców (ogromnie chciałam mieć własne egzemplarze), a Diabelskie Maszyny naprawdę bardzo lubię i z pewnością kiedyś również zdobędę własne egzemplarze. Kroniki Bane'a oraz opowiadania, które wyszły wcale nie tak dawno temu, to nie moja bajka i sięgać po nie raczej nie zamierzam. Nie zmienia to jednak faktu, że ubóstwiam tę autorkę – musiałam więc wypożyczyć Panią Noc, gdy tylko zobaczyłam ją w bibliotece. 

czwartek, 10 sierpnia 2017

Każdy ma inny gust? Absurd!

Dzisiaj będzie raczej na poważnie. Nie lubię poruszać takich tematów (może nawet nie umiem się na nie wypowiadać), ale to dlatego, że naprawdę rzadko zdarza się, by ktokolwiek doprowadził mnie do czegoś, co zwie się ,,białą gorączką". Ostatnio było tak w przypadku cudownych autorów, którzy z każdej gwiazdki na Lubimy Czytać (a raczej ich braku) zwierzali się na swoich stronach i wylewali przy okazji wiadro błota na recenzentów. Tym razem trafił mnie szlag, kiedy przeglądając kanał jednej z moich ulubionych booktuberek (tutaj bez nazwy kanału, z czystej przyzwoitości), trafiłam na film, w którym odradza czytelnikom powieści. Obejrzałam go do końca i... się wkurzyłam. Filmik był dość stary, więc nie wyraziłam pod nim swojej opinii i niemal zdusiłam w sobie wszelkie wspomnienia, dotyczącego jego istnienia. 
Jednak.
Przeglądając blogi, trafiłam na coś podobnego, cała sprawa mi się przypomniała i pomyślałam, że z przyjemnością wyrażę swoją opinię na ten temat.
Dobitną opinię.

poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Gdzie zniknęła Eden? – Lato Eden (Liz Flanagan)

Tytuł: Lato Eden

Cykl:

Autor: Liz Flanagan

Liczba stron: 312

Wydawnictwo: IUVI

Rok wydania: 2017

Kategoria: literatura młodzieżowa

Ocena: ★★★★★☆☆☆☆☆ (średnia)

  Ostatnio dość często czytam młodzieżówki o problemach, z jakimi zmagają się nastolatkowie w dzisiejszych czasach. Są to dość realistyczne powieści i przeważnie jestem zaskoczona ich prawdziwością oraz dosadnością. Tak jest przeważnie. Jak było tym razem?

piątek, 4 sierpnia 2017

Walczymy z plagą XXI wieku! Otwarcie o anoreksji – Aż do kości

Tytuł: Aż do kości

Reżyseria: Marti Noxon

Produkcja: USA, 2017

Czas trwania: 1 godz 47 min

Gatunek: Dramat

Scenariusz: Marti Noxon

Obsada: Lily Collins, Keanu Reeves, Alex Sharp i inni

Ocena: ★★★★★★★★☆ (świetny)

  Dzisiaj będzie mi naprawdę ciężko znaleźć słowa, więc wyjątkowo proszę Was o wyrozumiałość. Aż do kości wywołało we mnie naprawdę skrajne emocje i mimo że widziałam ten film jakiś tydzień temu, nadal nie mogę się otrząsnąć.

wtorek, 1 sierpnia 2017

To tylko niewinna zabawa? – Kłamca i szpieg (Rebecca Stead)

Tytuł: Kłamca i szpieg

Cykl:

Autor: Rebecca Stead

Liczba stron: 208

Wydawnictwo: IUVI

Rok wydania: 2017

Kategoria: literatura młodzieżowa

Ocena: ★★★★★★☆☆☆☆ (niezła)

  Kłamca i szpieg to naprawdę niepozornie wyglądająca książeczka. Jest cieniuteńka, można połknąć ją w godzinę. Dlaczego więc męczyłam się z nią miesiąc?